reklama
kategoria: Zdrowie
20 styczeń 2021

Które warzywa można jeść bez obaw, jeśli nie kupujemy warzyw organicznych?

fot. nadesłane
Coraz bardziej skupiamy się na jakości jedzenia, a sprzedaż organicznych produktów rośnie. Ludzie są coraz bardziej świadomi swoich wyborów żywieniowych, ale niejednokrotnie właściwy wybór wiąże się z wydaniem większej sumy pieniędzy.
REKLAMA
Dobrą wiadomością jest to, że dzięki organizacji Environmental Working Group (EWG), wiemy, że niektóre owoce nie ekologiczne i warzywa są bezpieczniejsze od innych! Jeśli zakup żywności ekologicznej jest zbyt kosztowny dla Twojej rodziny, podaje kilka przykładów bezpiecznych warzyw, które nie muszą nosić etykiety: „ekologiczne”.

    • Cebula

Mniej niż 1 procent badanych przez EWG próbek posiadało w swoim składzie pestycydy. Uprawy cebuli są szczególnie czyste, gdyż rzadko atakują ją insekty czy choroby, pomimo, że nie są spryskiwane pestycydami tak mocno, jak inne warzywa.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zachęca do korzystania z cebuli w przypadku leczenia nadmiernego apetytu oraz w zapobieganiu miażdżycy. Ponadto, wyciągi z cebuli są również uznawane przez WHO za skuteczne w leczeniu przeziębień, zapalenia oskrzeli i astmy. Poza tym cebula jest bogatym źródłem witaminy A.

    • Ananas

W przeciwieństwie do owoców, które mają jadalną skórkę , ananasy mają twardą, grubą skórę, która chroni przed szkodliwym opryskiem pestycydami. Po pokrojeniu i zjedzeniu ananasa, części najbardziej narażone na działanie chemikaliów trafiają do kosza lub na kompost.

Działanie ananasa nie sprowadza się tylko do właściwości odchudzających. Zawarta w nim bromelaina wykazuje właściwości przeciwbólowe, doskonale sprawdza się w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów. Stosuje się ją także przy napadzie dny moczanowej, ponieważ łagodzi ból i dodatkowo ułatwia usuwanie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego, który jest przyczyną tego schorzenia.

    • Awokado

Podobnie jak ananas, awokado również posiada grubą i sztywną skórę, dzięki czemu pestycydy pozostają na niej i nie przechodzą do środka.
Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.

    • Kapusta

Kapusta nie wymaga wielkiej pomocy do wzrostu, więc nie ma potrzeby jej napryskiwania.

Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu anemii oraz obrzęków spowodowanych nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie. Po trzech tygodniach picia codziennie szklanki soku, obrzęki znikają bez śladu. Kapuściany sok to także uznawane nawet przez medycynę lekarstwo na wrzody żołądka.

    • Słodki groszek

Zielony groszek jest jednym z najbezpieczniejszych produktów do jedzenia.

Jako świetne źródło antyoksydacyjnych witamin A, C i E zielony groszek neutralizuje wolne rodniki w organizmie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko uszkodzenia żył, a co o za tym idzie redukuje poziom odkładającego się w nich cholesterolu. Kwas nikotynowy zawarty w zielonym groszku pomaga w redukcji cholesterolu. W groszku znajdziemy również luteinę. Udowodniono, iż ma ona znaczny udział w walce ze zwyrodnieniem plamki żółtej i kataraktą.

    • Szparagi

Podobnie jak cebula, szparagi po prostu nie przyciągają wielu szkodników oraz różnego rodzaju chorób, więc nie ma potrzeby ich pryskania.

Szparagi zawierają kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia. Szparagi są również bogate witaminy C i E oraz beta-karoten.

Poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawierają również błonnik oraz asparaginę, która wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia
organizmu.

    • Mango

Gruba skóra chroni smaczne wnętrze od szkodliwych substancji chemicznych, nie mniej jednak owoc ten należy myć przed spożyciem.

Mango jest również pokarmem silnie leczniczym, gdyż zawiera składniki, które pomagają oczyszczać skórę, wspierać zdrowie oczu, chronić przed cukrzycą, a nawet zapobiegać rozwojowi i rozprzestrzenianiu się nowotworów.

  • Bakłażan

Nie jest jasne, dlaczego bakłażan wypada lepiej niż inne warzywa, jeśli chodzi o niską zawartość szkodliwych związków chemicznych. Jego skóra jest dość gruba i śliska, a przez to może działać jako bariera ochronna, dlatego jest on jednym z bezpieczniejszych warzyw do jedzenia.

Ponadto, posiada właściwości detoksykacyjne i polecany jest przy kuracji antybiotykowej. Bakłażan zmniejsza również ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe oraz poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia oraz obniża poziom cholesterolu.

    • Kiwi

Choć trzeba płukać skórkę przed spożyciem, owoc w środku nie jest tak bardzo narażony na działanie pestycydów.

Regularne spożywanie kiwi wzmacnia odporność, skraca czas leczenia infekcji, chroni przed depresją i nowotworami. Dzięki swoim niesamowitym właściwościom owoc kiwi ma zbawienny wpływ na serce, a wysoka zawartość witamin C i E zapobiega miażdżycy.

    • Słodkie ziemniaki (Bataty)

Słodkie ziemniaki nie są zazwyczaj pryskane. Są bogate w substancje odżywcze, takie jak beta-karoten, zawierają dużo błonnika, manganu, wit. A, B5 i B6, które działają odmładzająco i wspierają pracę serca.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Kazimierz Dolny
2.3°C
wschód słońca: 07:09
zachód słońca: 15:31
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Kazimierzu